Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Intervju s Tomom Sietasom

Go down

Intervju s Tomom Sietasom Empty Intervju s Tomom Sietasom

Objavlja  Tomaz Julij 13th 2007, 09:02

Intervju s Tomom Sietasom Aostali-tomSietas

Z velikim veseljem vam danes predstavljamo intervju z osebo, ki je zelo dobro poznana v svetu potapljanja na vdih. Upal bi si trditi, da je že nekaj let najboljši potapljač na vdih v bazenskih disciplinah in bo tudi še nekaj let ostal. Je prvi človek, ki je dosegel velike mejnike v našem športu kot na primer 10+ minut v statiki, 250 preplavanimi metri s plavutmi in 200+ metri preplavanimi brez plavuti. Trenutno je večkratni svetovni rekorder v vseh bazenskih disciplinah. Mislim, da ste sedaj že ugotovili o kom govorimo. Točno, o Tomu Sietasu.

Toma poznam sedaj že skoraj leto dni in lahko vam povem, da je resnično prijazen, zalo skromen in vedno pripravljen pomagati sopotapljaču, z veliko nekoliko posebnega humorja. Je velik in zelo suh z neprestanim nasmeškom na ustih. Spoznal sem ga na naši tekmi, marca 2006 in takoj me je navdušil z lahkotnostjo in odločnostjo, ki jo nosi s seboj. Zelo sem vesel, da je pristal na ta intervju in tukaj je.

Zdravo Tom. Obiskovalci naših spletnih strani bi radi zvedeli nekaj več o tebi. Naj prej bi se ti želel zahvaliti da si vzel čas in boš delil nekaj svojih izkušenj z nami. Seveda bomo večinoma govorili o potapljanju na vdih, najprej pa nekaj osebnih podatkov o tebi.

Kje si se rodil?
Rodil sem se 12. januarja v Hamburgu, Nemčiji.

Ali si že zaposlen ali še obiskuješ kakšno šolo?
Ker se resno ukvarjam s potapljanjem na vdih moj študij le počasi napreduje, tako da sem še vedno na univerzi.

Katero šolo obiskuješ? Ali želiš v prihodnosti delati v tej stroki?
Dobro vprašanje. Trenutno sodelujem v veliko različnih projektih in ne morem s sigurnostjo reči kaj bom delal v prihodnosti. Definitivno bom najprej diplomiral nato pa… - bomo videli. Mogoče odprem šolo potapljanja s Sandijem Bitencem… ;).

Velikokrat ob tebi vidimo simpatično dekle. A je to tvoja punca, žena, trenerka…?
Sarah je moja punca. Skupaj sva že skoraj 2 leti. Zelo me podpira v mojem športu. Trenira z menoj in mi daje nasvete o prehrani saj bo v naslednjem letu diplomirala na področju športne prehrane.

Ali nam lahko poveš kaj več o sebi in kako si pričel s potapljanjem na vdih?
Bil sem star že 23 let in sem bil prepričan, da sem že prestar, da pričnem z kakšnim novim športom, vendar sem po dopustu na Jamajki, kjer sem opravil SCUBA tečaj, spoznal nasprotno. Po prvem dnevu tečaja sem se naučil izenačevati pritisk ter se tako znebil bolečin v ušesih in po prvem dnevu šnorklanja so mi rekli, da so globine, na katere sem se potapljal blizu tistim, ki so se udeleževali tekmovanj v prostem potapljanju. Moja inštruktorica da naj poskusim – in pač sem…

Kaj te pri potapljanju na vdih najbolj navdušuje?
Da sem obkrožen z vodo in pozabim na potrebo po vdihu. V teh trenutkih imam občutek da sem del podvodnega sveta.

Ali si član kakšnega društva, tima?
Ne.

Ali se je možno s prostim potapljanjem ukvarjati tudi profesionalno? A je možno živet od tega?
Potapljanje na vdih je večinoma organizirano in promovirano s strani ne profesionalcev in tako ne doseže neke medijske odmevnosti, kot smo lahko videli na svetovnem prvenstvu v Hurgadi, zato je od tega težko živeti. Vendar če se ti uspe dobro promovirati in če si vrhunski atlet dalj časa si lahko prislužiš za skromno življenje.

Se ukvarjaš tudi z drugimi podvodnimi športi kot sta SCUBA potapljanje in podvodni lov?
Sem PADI divemaster in nekoč sem se tudi preizkusil v podvodnem lovu, vendar z malo uspeha.

Ali si dejaven še na kakšnih drugih področjih povezanih s potapljanjem (trener, vodja, predsednik kakšnega društva…)?
Ne.

Ali veš natančno koliko svetovnih rekordov si postavil do sedaj?
Mislim, da jih je bilo 10.

Kakšne fizične in psihične kvalitete mora imeti potapljač svetovnega kova?
Velika pljuča, močne noge in visoke vrednosti hemoglobina zelo pomagajo. Vendar mislim, da je psihična moč odločilnega pomena. Imeti moraš voljo in željo za težak trening in se na njega popolnoma osredotočit.

Koliko vpliva genski profil in koliko velikost pljuč na držanje diha? Mimogrede kako velika pa so tvoja pljuča?
Menim, da je genska zasnova prav tako pomembna kot kapaciteta pljuč. Moja kapaciteta je okrog 7 litrov.

Kako in koliko treniraš pred postavljanjem rekorda? Ali treniraš po standardnih atletskih metodah (3 ciklusi: predpriprava, uvajanje in specialni trening) ali uporabljaš kakšne posebne metode?
Ko delam kardio vadbe se opiram na standardne metode v dinamičnem treningu pa uporabljam le malo standardnih metod treninga. V zadnjem času sem preklopil na metodo imenovano internet poker J.

Ali nam lahko opišeš kako zgleda tvoj tipični trening?
Vstanem okrog 11. ure se prijavim v holdempoker.com in razmišljam o novih strategijah za turnir. Malo heca. Pravzaprav vstanem ob desetih in grem na bazen. Če se pripravljam za tekmovanje, ki vključuje vse bazenske discipline, začnem z dvema maksimalnima statikama in nadaljujem z nekaj maksimalnimi dinamikami z in brez plavuti. Po tem veliko plavam in na koncu se včasih nagradim še z počivanjem v savni.

Ali uporabljaš kakšne alternativne metode kot so meditacija, joga…?
Ne.

Koliko vpliva pravilna prehrana na potapljanje? Kako zgleda tvoj jedilnik pred tekmovanjem?
Mislim, da obstajajo pomembnejše stvari kot prehrana, vendar mislim da je dobro če ješ zdravo. Dan pred tekmovanjem pojem veliko ogljikovih hidratov in na dan tekme, 5 ur pred nastopom ne jem nič.

Vemo, da je priprava pred nastopom zelo pomembna. Kako zgleda tvoja priprava, če ni skrivnost?
Poskušam globoko dihati s trebuhom in se sprostiti. Nato pakiram, da pripravim svoja pljuča in po rahli hiperventilaciji startam.

O čem razmišljaš v času pod vodo?
Poskušam, da ne bi razmišljaš o ničemer, kar pa vedno ne uspe in nato razmišljam o stvareh kot na primer: »Ali sem res ugasnil štedilnik?«

Ali te je pod vodo kdaj strah?
Enkrat sem pri globinskem potapljanju izgubil vrv na 65m globine v mračnem, črnem jezeru, kjer nisem imel svetilke in lanyarda. To me je skoraj na smrt prestrašilo.

Kaj je tvoja najboljša izkušnja v potapljanju na vdih?
Moj najlepši potop je bil, ko me je obkrožila skupina delfinov, ki so se želeli igrati z menoj. Vsi smo bili z glavami navzgor na 25m in jaz sem bil v njihovi sredini. Gledali so me in spuščali smešne zvoke in kretnje.

Ali planiraš kakšne nove rekorde v bližnji prihodnosti? Mogoče kaj globinskih?
V kratkem bom opravil nekaj globinskih potopov. Če bom postavil kak nov rekord pa še ne morem reč.

Ali bomo v kratkem slišali o kakšnem zanimivem projektu?
O ja, kar nekaj resnih planov je vendar pa še niso 100%. Vam bom povedal v kratkem kaj več.

Kakšni so tvoji cilji v potapljanju na vdih?
Želel, bi se potapljati kje v kakšnem lepšem okolju in ne samo v bazenu.

Kje misliš, da so meje potapljanja na vdih za človeka (globina, čas, dolžina)?
Menim, da so meje še daleč vstran. 150m globine, 300m dožine in 12 minut statike so popolnoma realne.

Kakšen nasvet bi dal mlademu športniku, ki se odloča za tekmovalno kariero in kakšnega rekreativnemu potapljaču?
Mladi športnik naj razmišlja o tem kaj počne, o svojih ciljih v tem športu in kako pripraviti pravi trening za to. Ne trošite časa z nepravilnim treningom.
Rekreativni potapljač naj se nauči osnov potapljanja na vdih vendar naj se ne poglablja preveč. Ne čakajte da vam kdo pove skrivnost statike – enostavno ne obstaja.

Katere stvari začetniki v tem športu nikakor ne smejo nikoli poskusit?
Pravkar smo imeli nov smrtni primer potapljača v bazenu. Nikoli ne trenirajte sami!!!

Udeležil si se MAD CUPa 2006, tekme v Mariboru. Kaj meniš o tekmi in organizatorjih?
Tekmovanje je bilo zelo dobro organizirano z več medijske pozornosti kot svetovno prvenstvo v Švici. Še enkrat čestitke organizatorjem in H2O teamu.

Ali boš Maribor in MAD CUP ponovno obiskal?
Seveda, tekmovanje mi je bilo zelo všeč in našel sem nove prijatelje.

Če bi imel vso znanje in izkušnje ki jih imaš sedaj, kaj bi naredil drugače na začetku svoje kariere?
Nebi trošil toliko časa z delanjem le ene statike in ene dinamike na teden.

Ali bi za konec želel še kaj dodati, kakšen nasvet, našim bralcem?
Ljudje, ki sprašujejo in poslušajo so običajno pametnejši kot ljudje, ki le govorijo. Enako velja za potapljače na vdih.

Hvala za tvoj čas in odgovore Tom. Želim ti veliko sreče v prihodnosti z veliko profesionalnimi, športnimi in osebnimi dosežki. Pazi nase in upam, da se kmalu spet vidimo!

Avtor: SanSan
Datum: 12/12/06
Tomaz
Tomaz
Admin
Admin

Število prispevkov : 1200
Registration date : 27/06/2007

https://gapora.slovenianforum.com

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh